Stappenplan schenken op papier 269.-

Home » Schenkservice » Schenken op papier » Stappenplan schenken op papier
8.6

Schenken met vrijstelling

Stappenplan voor je akte

Wij willen je graag helpen de schenking goed voor te bereiden. Hieronder hebben we de belangrijkste besluiten die je moet nemen om de schenking te kunnen doe op een rijtje gezet. We leggen in 5 stappen schenken op papier uit. Als je het antwoord op deze vragen hebt dan kun je het formulier op onze site heel snel invullen.

 1. Wie gaat schenken?

  Als je alleenstaande bent dan kun je deze vraag overslaan. Jij gaat dan schenken. Als je getrouwd bent dan hangt het er van af hoe je getrouwd bent. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan moet je samen schenken, je moet samen de overeenkomst ondertekenen. Doe je dat niet? Dan is de schenking niet geldig. Ben je op huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dan moet je kijken uit wiens vermogen de schenking betaald wordt. Dat is degene die de akte moet ondertekenen. Voor een geregistreerd partnerschap geldt trouwens hetzelfde.
  Heb je een samenlevingsovereenkomst? Dan hangt het er vanaf uit welk vermogen je de schenking wilt doen? Van je eigen rekening of van een gemeenschappelijke rekening. Lees hier het verschil tussen een samenlevingsovereenkomst en geregistreerd partnerschap.
  Bij twijfel? Zet liever teveel handtekeningen dan te weinig.

 2. Aan wie schenken?

  Je mag op papier aan je kinderen schenken. In theorie kan je ook aan kleinkinderen schenken. Dat kan niet via onze site. Minderjarige kleinkinderen kunnen een schenking op papier niet aanvaarden. Dat moet via de rechtbank.
  Een tweede vraag. Wil je dat de schenking alleen bij de door jou genoemde begunstigde komt, of ook bij een eventuele partner van die persoon? Dus geef je aan je zoon en zijn vrouw, of alleen aan je zoon? Als ze mogelijk later uit elkaar gaan dan zal die vrouw de helft van de schenking meenemen. Dat hoeft niet. Je kunt bepalen dat de schenking geen deel uitmaakt van een gemeenschappelijke boedel (uitsluiting). Dat is een keuze die je straks maakt op het formulier. Het klinkt niet vriendelijk, het uitsluiten van schoonfamilie, maar in de praktijk is het heel gebruikelijk.
  Daarbij hebben wij in de overeenkomst gekozen voor een vriendelijke variant. De schenking vermengt wel als de relatie eindigt door het overlijden van degene aan wie je hebt geschonken. Het zou namelijk wel wrang zijn als de overblijvende partner dan over die schenking plotseling erfbelasting zou moeten betalen.

 3. Belastingheffing en vrijstelling

  Schenken op papier kan maar je moet wel rekening houden met een paar belangrijke financiële punten:
  1. Heb je wel zoveel geld? In theorie kan je meer schenken dan je bezit. Dat levert een vreemde situatie op. De ontvanger heeft dan straks een vordering die hoger is dan de erfenis.
  2. Bezit je voldoende contanten om de rente te betalen. Over een schenking op papier ben je 6% rente verschuldigd. Die moet daadwerkelijk betaald worden. Ieder jaar opnieuw. Je kan de hoofdsom zo kiezen dan de rente door je kinderen kan worden terug geschonken aan jou en dan exact onder de vrijstelling van de schenkbelasting blijft.
  3. Schenkbelasting direct voldoen. Je moet de schenkbelasting voldoen bij de schenking. Dus ga je met de schenking op papier boven de vrijstelling dan is er direct schenkbelasting verschuldigd. Dat geld moet je ook contant beschikbaar hebben.
  De te gebruiken vrijstelling is mogelijk van toepassing. Als je aan je kinderen geld wilt schenken dan kun je gebruik maken van de algemene vrijstelling. Voordeel is dat daar geen verplichte besteding aan vast zit.
  4. Als je de rente niet betaalt dan vervalt de hele schenking. Met terugwerkende kracht ben je dan alsnog vrij veel belasting verschuldigd.

 4. Hoeveel ga je schenken?

  De vraag hoeveel je gaat schenken moet je zelf bepalen. Voorwaarde om dit via ons te doen, je moet alle kinderen in de akte hetzelfde bedrag schenken. Wil je ieder jaar een schenking doen? Dan moet je ook ieder jaar naar de notaris voor een nieuwe akte. Let bij schenkingen in meer jaren helemaal op de oplopende rente.

 5. Naar de notaris

  Bij een schenking op papier verschuif je vermogen. Dat doe je alleen op papier. Daarom is het een mogelijke bron voor fraude. Om dit te voorkomen moet iedere schenking op papier verplicht bij de notaris opgesteld.