Coöperatie oprichten

Home » Richt hier je onderneming op » Coöperatie oprichten
8.5

Coöperatie oprichten

Een coöperatie oprichten is een perfecte manier om samen te ondernemen. Je maakt gebruik van elkaar en profiteert van de gezamenlijke kracht. De coöperatieve vereniging, tegenwoordig coöperatie, bestaat al heel lang in de Nederlandse economie.
Speciaal voor mensen die samen energie willen opwekken, is er de mogelijkheid om een energiecoöperatie op te richten.

Waarom een coöperatie

Kassen coöperatie DHZN

De coöperatie kent een lange traditie in Nederland. Er zijn heel veel verschillende vormen van coöperaties. Zo zijn er traditioneel veel landbouwcoöperaties. Boeren kopen en regelen samen de verwerking van hun grondstoffen. De verwerking van melk heeft zo geleid tot een van de grootste coöperatieve bedrijven van Nederland: Friesland Campina.

Wie kent bovendien niet de geschiedenis van één van Nederlands grootste banken de RABO Bank, ook van oorsprong een coöperatie. Maar de afgelopen jaren zie je ook steeds vaker dat zzp-ers zich organiseren in een ZZP-coöperatie. Ze blijven dan zelfstandig terwijl ze wel gezamenlijk inkopen en bepaalde risico’s afdekken. Ook in de gezondheidszorg werken artsen samen in een vereniging. Consumenten organiseren zich in energiecoöperaties. Voordeel van de coöperatie is dat er een bedrijf wordt uitgeoefend met de fiscale voordelen van dien.

De coöperatie

Een coöperatie is juridisch gezien een soort vereniging. Alle basisregels voor de vereniging gelden. Waarvan de belangrijkste is dat de leden de zeggenschap hebben in de coöperatie. Wettelijk zijn er voor de coöperatie wat aanvullende eisen en regels. De coöperatie is een rechtspersoon. Dus kan de coöperatie onder eigen naam deelnemen aan het rechtsverkeer en opdrachten aannemen of verstrekken.

  • De coöperatie oefent een bedrijf uit.
  • De stoffelijke belangen van de leden worden bevorderd.
  • Tussen leden en coöperatie bestaat naast het lidmaatschap een zakelijke overeenkomst.
  • De coöperatie mag winst uitkeren aan leden.

Wat doet de notaris voor het oprichten van een coöperatie

Ten aanzien van de fiscale redenen om een coöperatie op te richten, hebben jullie je al laten adviseren door een fiscalist of een andere deskundige. De notaris zal alle gegevens controleren die jullie hebben opgegeven. Dus, zijn de gegevens van de bestuursleden juist doorgegeven. Van de bestuursleden wordt ook gekeken of ze niet voorkomen in het faillissementsregister of op een lijst van terroristen voorkomen. De notaris doet dat in de daarvoor bestemde registers. Ook zal de notaris de door jullie bedachte doelstelling doorlezen en eventueel vragen aan jullie stellen. Daarna volgt een (korte) bespreking op het kantoor van de notaris.

Hoeveel Coöperaties telt Nederland in totaal?

Tabel: Aantal Coöperaties in Nederland

JaartalAantal Coöperaties
20223.170
20213.285
20202.825
20192.775
20182.640
20172.520
Bron: Kamer van Koophandel

Lees ook: Hoeveel ondernemingen worden er opgericht?

 

Lees meer