Verklaring van Erfrecht

Home » Verklaring van Erfrecht
9.3

Dit document gaat 100% online. De afhandeling is centraal via Notariële Diensten in Woerden.
Het document ontvang je van een notaris.

Wat is je situatie?

Partner, ouder of testament

De overledene is je partner of je ouder en/of je staat in het testament

€ 298,-

Broer of zus

De overledene is je broer of zus
Geen testament

€ 428,-

Kind

De overledene is je kind
Geen testament

€ 428,-

Een Verklaring van Erfrecht opstellen

Na het overlijden kunnen de erfgenamen niet altijd zo maar aan de erfenis komen. Het is immers voor buitenstaanders niet direct zichtbaar wie de rechtmatige erfgenamen zijn. Banken, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen of anderen verlangen dan vaak een zogeheten Verklaring van Erfrecht. In een verklaring van erfrecht zet de notaris wie de daadwerkelijke erfgenamen zijn. Om dit te achterhalen doet de notaris een onderzoek. Ook voor de verkoop van een huis van de overledene heb je een verklaring van erfrecht nodig. Deze moet namelijk in het Kadaster worden ingeschreven. Anders is bij de verkoop niet duidelijk wie er gerechtigd is tot levering, en kan het huis niet worden verkocht.

Zekerheid voor de bank

Waarom heb je een verklaring van erfrecht nodig?

Als iemand is overleden dan kunnen de erfgenamen de erfenis opvragen. Dat kan bijvoorbeeld een banktegoed zijn, of de verkoop van een huis. De bank kan niet zomaar uitbetalen. Als de bank namelijk aan de verkeerde partij uitbetaalt is zij aansprakelijk voor de schade. Daarom vragen banken bij een hoger banksaldo een verklaring van erfrecht.

Die verklaring is niet altijd nodig. De banken hebben een richtlijn opgesteld wanneer zij die verklaring opvragen. De banken vinden dat een verklaring van erfrecht niet meer nodig is als de erfgenaam de partner is in een huwelijk of geregistreerd partnerschap, er geen testament is en het saldo op de rekening niet hoger is dan 100.000,-. In andere gevallen is vaak wel een verklaring nodig. Dus bijvoorbeeld ook vaak als je een kind bent van de overledene. In dat geval kan de bank ook een afweging maken op basis van het banksaldo.

Lees ook: Heb ik altijd een verklaring van erfrecht nodig?

Voordelen om via ons een Verklaring van Erfrecht op te stellen

Nergens maak je zo voordelig en makkelijk online een verklaring van erfrecht. Wij bieden een verklaring van erfrecht aan voor verschillende situaties.

 • Ons tarief is all in
 • Eerste 3 erfgenamen in het tarief
 • In 20 minuten klaar met de aanvraag
 • Eén verklaring, overal geldig
 • Je hoeft niet persoonlijk naar de notaris
 • Inclusief eventuele boedelvolmachten
 • Betaal pas aan het einde van het traject

De verplichte legalisatie van de handtekeningen door de erfgenamen kan gratis 100% online. Wij maken daarvoor gebruik van iDIN. Indien je dat niet wilt, kun je ook terecht bij ieder gemeentehuis in Nederland. Voor buitenlandse erfgenamen, zonder Nederlandse bankrekening, hebben we een service via Videoverbinding.

In samenwerking met Notariële Diensten

Deze akte wordt voorbereid door Notariële Diensten. Onze landelijke samenwerkingspartner. Zij zijn helemaal ingesteld op online dienstverlening. Wij maken samen honderden aktes per maand. Dat betekent dat jouw aanvraag snel en efficiënt afgehandeld wordt. Alle werkzaamheden vinden plaats onder verantwoordelijkheid van de notaris. Die ondertekent ook de uiteindelijke akte. Je hoeft niet langs te komen, je blijft continu op de hoogte. Klanten waarderen deze dienst enorm hoog.


Verschillende prijzen voor de Verklaring van Erfrecht

Wij hebben voor verschillende situaties een verklaring van erfrecht. Een standaard verklaring van erfrecht is voor het geval waarin je de verklaring aanvraagt voor jouw partner of ouder. Hier kan ook een testament aanwezig zijn.

De verklaring van erfrecht familie is voor een overleden broer of zus. Voor zo’n verklaring is meer werk nodig omdat onderzocht moet worden wie de ouders zijn en wie de broers en zussen zijn. Dat moet per ouder uitgezocht worden. Jouw vader kan andere kinderen hebben dan jouw moeder, waardoor jij ook nog half broers of zussen blijkt te hebben. Daarnaast hebben wij ook nog een verklaring van erfrecht voor een overleden kind. Daar komen dezelfde vragen naar voren als bij een verklaring voor een broer of zus.

Partner, ouder of testament

De overledene is je partner of je ouder en/of je staat in het testament

€ 298,-

Broer of zus

De overledene is je broer of zus
Geen testament

€ 428,-

Kind

De overledene is je kind
Geen testament

€ 428,-

Daarnaast hebben wij ook nog de mogelijkheid om een oude verklaring van erfrecht in te schrijven in het Kadaster. Heb je dus al een verklaring van erfrecht maar is deze niet ingeschreven in het Kadaster? Dan kunnen wij dat ook voor jou regelen.


Wat regel ik hier?

Je hebt een verklaring van erfrecht nodig omdat de bank of een andere instanties daarom heeft gevraagd. Om online de verklaring te kunnen regelen zijn een paar voorwaarden.

 • Een Nederlandse Verklaring van Erfrecht (geen Europese dus).
 • Alle erfgenamen willen de erfenis zuiver aanvaarden.
 • De gegevens van alle erfgenamen zijn bekend.
Wat doet de notaris voor een Verklaring van Erfrecht?

De notaris zoekt aan de hand van de wettelijke regels en een eventueel testament uit wie de erfgenamen zijn.
Bovendien zoekt hij in de gemeentelijke registers of er nog andere erfgenamen zijn, een zogeheten erfgenamenonderzoek. Het kan zijn dat er onbekende kinderen zijn of andere erfgenamen. De verklaring van erfrecht hoeft niet gemaakt te worden door de notaris die een eventueel aanwezig testament heeft opgesteld.
Als de notaris zeker weet wie de erfgenamen zijn, dan zet hij dat in een verklaring. Daarmee heeft de bank of andere partij zekerheid dat er met de juiste persoon zaken wordt gedaan.

Hoe lang duurt het afgeven van de Verklaring van Erfrecht?

Het afgeven van een Verklaring van Erfrecht kan in een paar weken geregeld zijn (ons record is zelfs twee dagen). Helaas kan het soms langer duren, wel maanden. Waarom is dat toch? De notaris moet veel uitzoeken. Bij veel van zijn vragen is hij bovendien afhankelijk van anderen.
Hij moet bijvoorbeeld een exemplaar van het testament opvragen bij een andere notaris. Dan is de notaris afhankelijk van de snelheid van die andere notaris. Hij moet gegevens opvragen uit de Basisregistratie Persoonsgegevens. Bijvoorbeeld omdat hij uit moet zoeken of er kinderen zijn. Dat klinkt eenvoudig maar de notaris moet ook uitzoeken of er geen kinderen zijn die eerder zijn overleden, of uit andere relaties.
Vervolgens moet de notaris de reactie hebben van alle erfgenamen. Dat kan snel, maar soms duurt het ook langer.

Wat kan ik zelf doen voor een Verklaring van Erfrecht?

Voor het opstellen van een Verklaring van Erfrecht heeft de notaris een aantal gegevens nodig. Die kun je deels zelf verzamelen, vooral de contactgegevens van de erfgenamen. Hierdoor heeft de notaris minder werk. Daarom is het DoeHetZelfNotaris tarief ook fors lager dan je waar dan ook elders kan vinden. De verklaring in enkele stappen:

 1. Je vult op de site de bij jou bekende gegevens in over de overledene en eventuele erfgenamen.
 2. Beantwoord de vragen over een mogelijk testament en onroerend goed.
 3. Geef de opdracht.
 4. Je ontvangt een e-mail met instructies voor het verzenden van aanvullende gegevens.

Minderjarige erfgenamen

Je kan ook een verklaring van erfrecht opstellen als een of meer van de erfgenamen minderjarig is. Een minderjarig kind kan de erfenis alleen beneficiair aanvaarden. De wettelijk vertegenwoordiger verklaart dan namens de minderjarige dat hij de erfenis niet gaat verwerpen. Lees ook: Kan een minderjarige erfgenaam zijn?

Wat krijg je voor je geld?

Je krijgt een verklaring van erfrecht, inclusief alles wat je nodig hebt om daar te komen.

 • Verklaring voor alle erfgenamen dat ze de erfenis aanvaarden.
 • Controle van ID gegevens van alle erfgenamen.
 • Eventueel een handmatig erfgenamenonderzoek bij gemeente.

Lees meer